Калькуляції
Калькуляція на продукт виробництва вноситься у програму один раз. Винятком є лише зміна вашого звичного рецепту на продукт.
Щоб додати калькуляцію відкрийте вкладку Документи-Виробництво-Калькуляції та натисніть для створення калькуляції. Варто зауважити, що продукт виробництва та інгредієнти на нього повинні бути попередньо створені у вкладці Довідники-Товари.
У шапці документа калькуляції оберіть продукт виробництва. У лівій частині вікна оберіть товари, що є складником продукту виробництва, та перенесіть у документ двічі клікнувши по них.
Вкажіть кількість інгредієнта, яка необхідна згідно рецептури. Якщо необхідно вказувати брутто/нетто, поставте прапорець у відповідному вікні.
Щодо ціни, то вона підтягнеться від закупки інгредієнтів. Якщо ж ви ще не оприбутковували їх і ціна закупки не вказана, просто поставте 1 грн. Цього буде достатньо, щоб зберегти калькуляцію, а на собівартість продукту виробництва впливу не матиме, так як вона буде змінюватися при оприбуткуванні даного продукту з виробництва, та враховуватиме вартість інгредієнтів, відповідно до обраного вами методу списання залишків FIFO/LIFO.
У даному вікні, ви вказуєте, яка кількість продукту виробництва виходить з прописаних вами інгредієнтів. У нашому прикладі це 1 кг сосисок дитячих. Ваш рецепт може бути на будь-яку кількість виготовленого продукту. При оприбуткуванні з виробництва більшої або ж навпаки меншої порції система самостійно множитиме, або ділитиме інгредієнти. Не потрібно створювати додаткові калькуляції.
Для звичайної калькуляції Фасовку залишаємо Ні. Більш докладно про її використання ви дізнаєтесь у розділі Розфасовка товарів з виробництва.
Сприводу пункту Занести у витрати ви також можете залишати Ні. Якщо ж ви хочете мати можливість бачити а Аналітиці та Звітах кількість сировини, яка пішла на виробництво, то оберіть Так. Але у вікні Вид витрат оберіть той, що не враховується у обрахунок чистого прибутку.
Ви можете самостійно створити його у вкладці Довідники-Види витрат.
Це робиться для того, щоб уникнути подвійного включення інгредієнтів в обрахунку Чистого прибутку. Адже Чистий прибуток=Виручка-Собівартість-Витрати.
Якщо поставити Ні у полі Єдиний склад, то незалежно від того на який склад здійснюватиметься оприбуткування продукту виробництва, інгредієнти списуватиме зі складу вказаному у калькуляції під інгредієнтами. Поставте у полі Єдиний склад Так, якщо інгредієнти має знімати з того ж складу що й продукт виробництва.