Вікно касира

Вікно касира - це вкладка програми, в якій здійснюється продаж товару по чеку. Його можна відкрити через ПЗ DNTrade, яке встановлюють для касирів, або ж заходимо в Документи-Вікно касира.

Такий вигляд має Вікно касира. Справа знаходиться основна частина, вікно в якому здійснюються основні дії та відображаються товари, які обрав клієнт. А зліва – склади з відповідними категоріями та товарами. Хочу зауважити, що можливість використовувати ту чи іншу функцію у вікні касира регулюється наданням доступів при створенні користувача.

За замовчуванням товари у вікні касира зображенні списком. Ви можете переключити на Піктограми, що дозволить вам обирати в чек товари орієнтуючись на зображення, яке ви додали до них при створенні.

Якщо в програмі зроблені всі налаштування щодо підключення ПРРО, то перед початком роботи касир має Відкрити касову зміну, щоб чеки відправлялися в податкову. Для цього обираємо відповідний пункт в опціях у вікні касира.

У вікні, що відкриється, обираємо доступну касу, натискаємо Відкрити зміну.

Далі відскановуємо картку авторизації співробітника або вводимо його пін-код та натискаємо Пошук.

Внизу екрану з’явиться повідомлення, що Зміну відкрито. Натискаємо на кнопку Тестовий режим , щоб виключити його. Іконка стане зеленою. Чеки будуть фіскалізуватися.

В кінці робочого дня касир має закрити касу ПРРО. Натискаємо на Закрити касову зміну в опціях вікна касира, обираємо касу, яку треба закрити. Після того як вам відкриється вікно з інформацією про продажі за зміну натискаємо на Зареєструвати Z-звіт.

Якщо ж фіскалізація не налаштована у системі, то зміну відкривати та закривати не потрібно. А кнопка Тестовий режим має бути червона, або ж ви можете її сховати. Для цього перейдіть у Налаштування програми та вимкніть всі три пункти пов'язані з ПРРО.

                        

Коли касир відскановує штрихкод товару, він автоматично потрапляє до створюваного чеку. Якщо ж товар не має штрихкоду шукаємо його по назві, коду чи категорії та переносимо до чеку двічі клацнувши по ньому лівою кнопкою мишки. Вказуємо кількість товару, що продається. Якщо у вас є ваговий товар, то є можливість прямого підключення ваг до комп’ютера, щоб при виборі товару, його вага автоматично зчитувалася у кількість. Також є можливість підключення ваг з друком етикеток.


Натискаємо Оплатити. Обираємо спосіб оплати. Якщо оплата готівкою, прописуємо яку суму коштів дає клієнт. Програма відобразить решту. Натискаємо Оплатити, або F12 на клавіатурі.

У програмі є можливість відкрити додаткове вікно касира. Для цього натискаєте на іконку  вгорі над списком товарів. 

Щоб видалити товар з чеку натискаємо на хрестик навпроти нього. Або ж відкриваємо опції внизу вікна касира, та обираємо .

Щоб повторно роздрукувати чек в опціях обираємо . У вікні, яке відкрилося, обираємо потрібний нам чек та натискаємо на Друк.

При поверненні товару обираємо в опціях , вводимо номер чеку пред’явленого клієнтом та натискаємо Пошук. Програма відкриє перелік товарів, які було придбано по вказаному чеку. Ставимо прапорець навпроти того товару, який повертають, натискаємо Підтвердити.

Натискаємо Повернути та віддаємо з каси готівку клієнту.

У налаштуваннях користувача можна надати касирові дозвіл робити знижку на окремі чеки. Щоб набрати чек зі знижкою обираємо в опціях . У вікні, яке з’явилося прописуємо % знижки, він може бути не більшим за встановлений в доступах максимальний розмір.

Натискаємо Підтвердити. Набраний чек буде порахований зі знижкою.

Ще одним пунктом в опціях є . Зазвичай його використовують в сфері послуг, щоб при формуванні чека вказати працівника, який надав послугу. Надалі програма прорахує оборот, здійснений за місяць вказаним працівником, та зарплату, якщо вона здійснюється у відсотках від обороту.

Крім товарів, у вікні касира можна продати Подарунковий сертифікат, який пізніше може бути використаний для оплати чеку.

Щоб зчитати дисконтну карту клієнта потрібно натиснути на іконку   внизу вікна касира. Відкриється вікно для вводу номера.

Натиснувши Enter у вікні касира відобразиться ім'я клієнта, а товари будуть у чекові з тим типом ціни, який підв'язаний до нього.

Щодо наступної кнопки , то її використовують, щоб продати товар клієнту або співробітнику в борг. 

Обираємо Клієту чи Співробітнику. У списку обираємо подвійним натисканням покупця, який бере товари в борг, або ж створюємо нового натиснувши на .

Сформувавши чек та натиснувши на Оплатити, в графі Готівка пишемо 0,01 коп та робимо активною кнопку В борг. Натискаємо Оплатити.


Коли клієнт повертає гроші за раніше придбаний товар, обираємо в опціях . Обираємо потрібного покупця. Нам відкриється вікно з сумою накопиченого боргу. Прописуємо ту суму, яку клієнт повертає, обираємо спосіб оплати, натискаємо Зберегти.


При погашенні боргу готівкою у програмі автоматично сформується Прибутковий касовий ордер, при погашенні карткою - Платіжне доручення вхідне.