ПДВ

Щоб мати можливість створювати документи з ПДВ, вам необхідно здійснити налаштування даного виду податку у організаціях, контрагентах та товарах.

Якщо ви є платником ПДВ перейдіть у Довідники-Організації. Відкрийте картку організації та перейдіть на вкладку Бух.облік.

Внизу вкладки оберіть Платник ПДВ Так та оберіть необхідну ставку. Вказана тут ставка буде підтягуватися у вихідні документи даної організації у випадку, якщо ви не вказали ставку ПДВ на товар.

Щоб вказати, яку ставку ПДВ має товар натисніть на категорію ПКМ та оберіть Редагувати. У картці категорії в меню Бух. облік, в полі Платник ПДВ вкажіть Так, оберіть літеру та ставку ПДВ. Натисніть Зберегти.

Також ви маєте можливість у картці контрагента налаштувати ПДВ. Для цього перейдіть у Довідники-Контрагенти та відкрийте картку на редагування. Внизу вкладки Основні дані вкажіть чи є контрагент платником ПДВ, оберіть ставку та зробіть відмітку чи включають ціни ПДВ. Дані налаштування допоможуть вам при формуванні прибуткових накладних від цього контрагента.

При створені прибуткової накладної в першу чергу обираємо постачальника вам підтягнуться дані з його картки. Якщо він є платником ПДВ автоматично з'явиться прапорець навпроти ПДВ. 

У випадку надання постачальником накладної з цінами без ПДВ залишаємо  пустим. Якщо ж ціни від постачальника включають ПДВ активовуємо в т.ч. ПДВ.

При додаванні товару в документ система аналізуватиме, яка ставка ПДВ прописана у категорії, де він знаходиться, якщо ж там її немає ставитиме ту, яка прописана у картці постачальника. Або ж ви самі можете вказати необхідну.

Відповідно до % та ціни товару прораховуватиметься сума ПДВ.

У таких документах як Рахунок на оплату та Видаткова накладна інформація про ПДВ заповнюється з картки організації.  Якщо організація не є платником ПДВ, то прапорець ПДВ не буде вибраним. Якщо ж ви обрали організацію платника ПДВ, то за замовчуванням проставляться обидва прапорці, ціни включатимуть ПДВ. За потреби можна зберегти документ і з цінами без ПДВ, знявши відмітку.

При заповнені документа пріорітет має та ставка, яка вказана у категорії товару. Якщо ж ви не вказували її, то зчитуватиметься той відсоток, який прописаний у картці організації. Дані контрагента щодо ПДВ у вихідних документах не враховуються.