Користувачі

У цій вкладці Ви маєте можливість створити нового користувача Вашої бази або ж змінити параметри доступу вже існуючого.

Створення користувача

На початку роботи Ви є єдиним користувачем програми. Вам доступний весь функціонал DNTrade та всі документи без обмежень, адже Ви - суперадміністратор. Саме суперадміни мають можливість додавати нових користувачів та бачити аналітику.

Щоб створити нового користувача, заходимо у Опції-Користувачі та натискаємо на іконку .

Вам відкриється вікно, де необхідно буде обрати тип користувача, який Ви хочете створити. Кожен із цих типів вже має налаштування інтерфейсу за замовчуванням. Розглянемо кожного з них.

Цьому користувачу у програмі доступне Вікно касира, за допомогою якого він може здійснювати продаж товару за чеком та його повернення покупцем. Також він має можливість відпускати товар у борг та здійснювати погашення заборгованості через вікно касира. Наприкінці робочого дня касир закриває зміну, переміщуючи у сейф отриману з продажів готівку.

 

У програмі товарознавець має доступ до Довідників Товари та Клієнти, може їх створювати та редагувати. Серед Документів цьому користувачу доступний весь Товарооблік та Каса, платіжні доручення у вкладці Банк, Списання товарів та готівки. Товарознавець має доступ до основних звітів, які пов'язані з його роботою, а саме: Залишків на складі, Аналізу продаж, Звіту по касі та рахункам, Взаєморозрахункам з клієнтами, Замовлення та Звіту по залежаному товару. В Опціях для нього буде відкрита вкладка  Коригування цін та Акції/Націнки.

Цей користувач має доступ до основних Довідників, необхідних для його роботи. Щодо Документів, то доступ до них досить широкий, оскільки бухгалтер повинен мати можливість як проводити інвентаризацію, так і контролювати рух коштів,а також створювати платіжні документи. Цей користувач має доступ до всіх Звітів та Опцій, окрім вкладки Користувачі.

Менеджер може бути як касиром, так і товарознавцем, оскільки має доступ до продажів товарів у вікні касира, введення накладних, встановлення цін, розрахунків із постачальниками. Також йому доступні основні звіти для контролю руху товарів та коштів.

Адміністратору доступний весь функціонал програми. Він може додавати та редагувати будь-якого користувача, окрім суперадміна. Ще однією відмінністю його та суперадміністратора  є те, що адмін не має доступу до вкладки Аналітика.

Обравши тип користувача, який потрібно створити, натискаємо на кнопку Продовжити.

У вікні, що відкрилося, вказуємо прізвище та ім'я користувача, а також вигадуємо для нього логін (англійською мовою) та пароль для входу в програму. Електронна пошта та аватар є необов'язковими для заповнення полями. Натискаємо Продовжити.

У наступному вікні робимо вибір Складу, Організації та Каси за замовчуванням, тобто тих елементів у базі, дії в яких найчастіше виконуватиме користувач. Наприклад, для касира важливо правильно обрати касу за замовчуванням, адже саме до неї надходитимуть кошти при здійсненні продажів із Вікна касира. Натискаємо Зберегти.

Створений Вами користувач з'явиться у списку. Якщо Ви зайдете у програму під його логіном і паролем, то побачите, що функціонал відкривається з обмеженнями.

Суперадміністратор та Адміністратор мають можливість редагувати користувача, тобто змінити його тип або ж змінити доступ відповідно до власних потреб. Для цього заходимо у вкладку Користувачі та двічі натискаємо на потрібного користувача або ж обираємо пункт Редагувати у контексному меню.

 

Вам відкриється вікно з чотирма вкладками. У вкладці Основні дані знаходиться інформація, яку Ви заповнювали під час створення кабінету користувача, за необхідністю її можна змінити. Вкладка Додаткові налаштування в більшості випадків використовуються для налаштування роботи касира.

Прапорець навпроти першого пункту дозволить користувачеві входити у програму через ПЗ DNTrade, відсканувавши штрихкод, а не використовувати логін та пароль. Для прив'язки штрихкоду до користувача відскануйте його у Рядок авторизації.

Поставте відмітку навпроти Вхід лише з ПЗ DNTrade, якщо хочете заборонити користувачеві вхід з браузера.

Активний пункт Використання "DNTrade Вікно касира" означає, що через ПЗ буде доступною лише вкладка Вікно касира.

Коли касир користується ПЗ DNTrade, є можливість підключити до нього ваги.

Якщо касир  використовує мобільний додаток на андроїді, то потрібно вибрати в даному пункті принтер за замовчуванням ( для мобільного додатку).

 Пункт додаткових налаштувань дозволяє використовувати монітор клієнта у вікні касира.

А також  проставити галочки біля кожного  з пунктів, до яких Ви хочете надати доступ даному користувачеві.

Якщо Ви поставете галочку на проти Зафіксувати за документами товарообліку, то це означає, що, якщо користувач програми створив документ Замовлення клієнта, то і створена на підставі Видаткова накладна чи чек також будуть зафіксовані за ним в незалежності від того, хто створив ці документи продажу.

Також у налаштуваннях користувача Ви можете ввімкнути йому Сповіщення про зміну ціни. Воно з'являтиметься у правому верхньому куті програми. При натисканні на Переглянути Вас перекидатиме у Коригування цін, щоб Ви могли роздрукувати нові цінники. Після роздруку цінника, товар уже не буде показуватися як той що змінилася ціна.

У вкладці Доступи Ви маєте можливість обмежити інформацію про склади, організації, каси, підрозділи, типи цін та категорії клієнтів, які бачитиме у базі користувач. Якщо ж залишити ці вікна пустими, то користувач бачитиме всі ці елементи вашої програми.

Продаж товару в мінус дозволяє користувачеві торгувати навіть тоді, коли не встигли ввести новий прихід товару, і його залишок за програмою дорівнює нулю.

Можливість бачити виторг у вікні касира  обираєте, Так в тому випадку, якщо використовуючи Контроль касових змін Ви хочете, щоб касир при закритті касової зміни бачив Залишок в касі

Активуйте пункт Дозволити ручну знижку у вікні касира та пропишіть у вікні, що з'явиться, максимально дозволений % знижки, якщо ви хочете, щоб користувач мав змогу робити знижки на окремі чеки. 

Якщо навпроти Можливість змінювати ціни у вікні касира поставити прапорець, користувач зможе після перенесення у вікні касира товару в чек натиснути двічі на ціну і написати власну. Такий доступ рідко надається касирам, але існують випадки, коли у програмі не вказали роздрібну ціну на певний товар, а доступу до вкладки Коригування цін касир не має. Щоб продати такий товар у вікні касира, можна буде замінити роздрібну ціну з показником нуль на необхідну вам.

Пункт Зміна менеджера у вікні касира зазвичай використовують у сфері послуг, щоб під час формування чека вказати працівника, який надав послугу. Надалі програма прорахує обіг, здійснений за місяць вказаним працівником, та зарплату, якщо вона здійснюється у відсотках від обігу.

Прямий продаж клієнту та співробітнику у вікні касира відкриє користувачу кнопку для продажу їм у борг.

Доступ до Показати сальдо по клієнту у вікні касира відкриває користувачу не лише список клієнтів, але й суми накопичених ними боргів.

Щоб касир мав можливість не лише продати в борг, але й погасити заборгованість клієнта чи співробітника, активуйте пункт Внесення готівки в касу у вікні касира.

Вкладка Інтерфейс відкриє перелік типів користувачів, оберіть інший тип, якщо той, який Ви обрали раніше, Вам не підходить. Або ж натисніть на Розширені налаштування та відредагуйте Інтерфейс самостійно.

У Розширених налаштуваннях знаходиться чотири вкладки, які повторюють пункти головного меню програми: Довідники, Документи, Звіти, Опції. Натискайте на пункти у вкладках та налаштовуйте доступи до них, користуючись підказками. На кожному рядку справа з'являються іконки, які дозволяють у згорнутому форматі вкладки бачити, який доступ наданий.

У Документах Ви можете не лише надати доступ на перегляд, створення та їх зміну, але й обмежити за періодами та користувачами. Це дуже зручно для власників великої кількості магазинів, у яких товарознавець з одного магазину не має необхідності бачити прихідні накладні іншого магазину. Користуйтеся підказками біля кожного пункту, й у вас все вийде.

Якщо ж ні, то Ви завжди зможете повернутися у Стандартні налаштування та змінити інтерфейс на такий, який пропонує програма кожному з типів.