Інвентаризація товарів

Інвентаризація – це процес, в ході якого працівники торгової точки порівнюють фактичну кількість товарів на полицях або на складі з тим, що відображено по обліку.

Відеоурок "Інвентаризація товарів"

Щоб здійснити інвентаризацію товарів перейдіть у Документи-Товарооблік-Інвентаризація товарів та натисніть  для створення нового документа.

Вам відкриється стартовий помічник, в якому зробіть вибір  складу та категорії, товари з якої необхідно порахувати. Натисніть Продовжити

Система автоматично перекине товари з вибраної вами категорії в документ. Колонка По обліку буде відображати залишки на обрану в помічнику дату. Ваша задача заповнити колонку Фактична наявність (Факт.) Це можна робити за допомогою сканера, або ж вручну. Відсканування товару додає +1 до товару в документі та підтягує цей товар для відображення. 

Якщо ви порахували товари на вітрині, вказали їх кількість, а після цього виявили цей самий товар ще на складі, відскануйте (додайте) його в документ. Вам відобразиться додаткове вікно біля товару, пропишіть у нього кількість та натисніть Enter, або ж галочку біля нього, щоб загальна кількість по магазину підсумувалася.

У колонці Рез. (Результат) програма відобразить мінус та зніме з залишків відповідну кількість товару у випадку перевищення облікової кількості за фактичну. Якщо ж інвентаризацією буде виявлено, що фактична наявність більша за облікову, система оприбуткує відповідну кількість товару. Результат інвентаризації з урахуванням останьої ціни закупки ви можете бачити в документі в графі Загалом. Натиснувши Зберегти сума документа може змінитися, так як відбувається перерахунок згідно з партійним обліком.

У примітці документа можете вказати, яка саме категорія товарів у ньому знаходиться. Порахувавши товари всіх категорій, оберіть документи інвентаризаційного періоду шляхом відфільтрування або ж відмітивши прапорцями . Внизу таблиці відобразиться загальний результат по інвентаризації.

Якщо він у вас з мінусом внесіть дану суму у витрати скориставшись вкладкою Інші витрати.

Робити оприбуткування чи списання залишків за результатами інвентаризації не потрібно. Система робить це автоматично під час збереження документа інвентаризації.

Не дозволяється продавати, або вносити зміни в документи, які можуть вплинути на залишки під час проведення інвентаризації.

При зміні документа, який був створений раніше інвентаризації, вам може відобразити наступну помилку.

У такому випадку вам потрібно зняти з проведення вказану інвентаризацію. Для цього натисніть на іконку Проведено в документі та натисніть Зберегти.

Після цього зробити необхідні виправлення в документі минулого періоду та вернути інвентаризацію зі статусу Деактивовані (непроведені) у Активний, підтвердивши при цьому перезаповнення залишків.

Ще одним способом проведення інвентаризації є роздрук залишків по категоріях у звіті Залишки на складі. Порахувавши фактичну наявність, здійснюємо запис її на папері.

У будь-який інший час вносимо дані в облікову систему, вказавши дату та час інвентаризації, щоб система коректно підтягнула облікові залишки.

Щоб здійснити інвентеризацію по всьому складу у стартовому помічнику оберіть лише склад, залишивши пунк Категорія пустим. Також Ви можете натиснути і вносити всі товари інвентеризації відскановуючи в порядку переобліку.