Розфасовка товарів з виробництва

Дана вкладка використовується у випадку закупівлі цілої одиниці товару та розділенні її на неоднакові частини, які мають різну собівартість, для подальшого їх продажу.

Для прикладу це може бути розділення курячих тушок, свинини, лосося тощо.

В першу чергу, у Довідники - Товари Вам необхідно створити товар, що купуєте і ті товари, на які його розфасовуєте.

 

Далі у вкладці Документи - Виробництво - Калькуляції створюєте калькуляцію на товар, у нашому прикладі це куряча тушка. На різну породу і різну розфасовку необхідно створити окрему калькуляцію. Наприклад, Ви закупили тушку курки-бройлер і тушку курки-домашньої. В даних тушках різне співвідношення частин тушки та вартість, тому і потрібна різна калькуляція. У шапці документу калькуляції вказуємо Фасовка-Так, відсоток усадки, тобто яка кількість відходів є в процесі розфасовки, та вид витрат, на який списуватиметься усадка. Заповнюємо документ товарами, на які розділяємо продукт виробництва.

У колонці % від собівартості вказуємо кожній частині її відсоток. Ви можете вказати приблизні дані, а в подальшому їх відкоригувати, якщо розфасовка Вам покаже неправильний розрахунок. Для того щоб порахувати приблизний відсоток від собівартості потрібно Вагу товару (наприклад 0.5 кг. гомілки) помножити на приблизну її ціну. Вартість, що вийшла поділити на ціну закупки цілої тушки та помножити на 100. 

Зверніть увагу, що відсоток собівартості має бути розподіленим між частинами так, щоб їх сума становила 100%. 

У Додаткових налаштуваннях у примітці Ви можете вказати, на яку саме тушку у Вас калькуляція. Примітку важливо писати, коли один продукт має декілька варіантів розфасовки, саме по ній Вам буде зручно обирати необхідну калькуляцію в момент розфасовки.

Після приходу на склад Курячої тушки, Вам необхідно її розфасувати. Для цього перейдіть у вкладку Документи - Виробництво - Розфасовка товарів з виробництва та натисніть  для створення документу. У шапці, окрім організації та підрозділу, оберіть товар, який необхідно розфасувати та необхідну калькуляцію.

Документ заповниться тими товарами, на які розфасовують тушку. Вам необхідно вказати, яку вагу кожної цієї частини Ви отримали з тушки, яку придбали. У колонці ціна вказуєте 1 грн, якщо це перша розфасовка, або ж залишаєте ту ціну, яку підтягнуло з попереднього разу. Натискаєте Зберегти документ. В момент збереження система порахує собівартість кожної частини згідно з калькуляцією.

При наступному відкритті документу ціна вже буде прорахована.

Після збереження розфасовки Ви можете перейти в Довідники - Товари і переглянути, як змінилися залишки на даний товар. Закупочна ціна також уже буде проставлена. Вам залишається натиснути на  та встановити роздрібну ціну на товар.

Описаний приклад розфасовки Ви можете застосовувати в тому випадку, коли у Вас стала калькуляція, тобто кожну із закуплених тушок Ви розфасовуєте на однакові частини. Але бувають випадки коли Ви закупили велику кількість тушок і не всі розформовуєте однаково. Для прикладу, з деяких тушок Ви залишаєте четвертини курячі, а з інших ділите цю частину на спинку, стегно та гомілку. Для такої розфасовки Ви можете зробити окрему калькуляцію, в шапці якої виберіть Так у полі вказати норму. У документ перенесіть всі можливі частини, на які Ви розділяєте тушку. Сума колонки % від собівартості в цьому випадку буде більша 100%. В колонці Норма виходу вкажіть скільки грам кожної частини припадає на 1 кілограм тушки.