Як оприбуткувати товар закуплений у валюті?

Щоб оприбуткувати товар, який закуповувався у валюті,  Ви можете скористатися двома способами.

Перший спосіб, використовуючи документ Оприбуткування товарів.  Нагадаємо, що даний документ використовується для внесення початкових залишків на момент початку роботи з програмою, а також у випадках, коли немає необхідності вести взаєморозрахунки з контрагентом, адже даний документ ставить на прихід товар без зазначення постачальника.

Відкривши вкладку Документи - Товарооблік - Оприбуткування товару натисніть на . Вам відкриється вікно оприбуткування. У шапці документа вкажіть валюту, заповніть документ товарами зазначивши їх кількість та закупівельну ціну.

Натисніть Зберегти документ. Система запропонує перецінити товар. Варто зазначити, що переоцінка товарів, які прийшли у валюті відбувається за формулою Закупка*Курс*Націнку.

Курс Ви можете зазначити у вкладці Довідники-Валюти.

Роздрібна ціна та інші типи цін будуть відображені у валюті, яка зазначена у Вас основною (за замовчуванням це гривня). Закупка залишиться у валюті.

Другий спосіб поставити на прихід товар у валюті здійснюється за допомогою Прибуткової накладної. У цьому випадку Ви можете відслідкувати взаєморозрахунки з контрагентом.

Головною умовою створення накладної у валюті є наявність у постачальника валютного договору. Для його створення перейдіть у вкладку Довідники-Контрагенти, відкрийте картку контрагента та у пункті Договора додайте договір з потрібною валютою.

Для створення валютної накладної перейдіть у пункт меню Документи - Товарооблік - Прибуткова накладна та натисніть на .

Заповнюючи шапку документа оберіть контрагента та валютний договір. Курс підтягнеться глобальний з вкладки Довідники-Валюти, але Ви маєте можливість його змінювати та вказувати інший на конкретний документ. Внесіть товар, що прийшов, його кількість та ціну закупки. Натисніть Зберегти.

 

Після збереження накладної з'явиться вікно для переходу у Коригування цін. Подальший процес аналогічний з оприбуткуванням описаним вище.

При зміні курсу валюти у вкладці Довідники-Валюти програма автоматично запропонує перецінити товар, який був оприбуткований за іншим курсом. Якщо у Вас немає такої потреби, або зміна курсу не суттєва натисніть Відмінити.

Якщо натиснути Підтвердити, система перецінить товар згідно нового курсу та відкриє вкладку Коригування цін, щоб Ви могли одразу роздрукувати нові цінники.